Sporočilo
 • EU Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

  Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje avtentikacije, navigacijo in druge funkcije. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da smemo namestiti takšne piškotke na vašo napravo.

  Oglejte si Direktivo o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

ROČNO IZTISKANJE MLEKA

Vprašanja

VIDEO: Oglejte si, kako poteka iztiskanje mleziva pri materi nedonošenega otroka v prvih urah po porodu, in prikaz pravilne tehnike ročnega iztiskanja mleka: newborns.stanford.edu/Breastfeeding/HandExpression.html

 

Tehnika Chele Marmet

Tehnika za ročno iztiskanje mleka in stimulacijo izcejalnega refleksa po Chele Marmet se je pri mnogih materah obnesla kot še nobena. Celo izkušene doječe matere, ki so vajene ročnega iztiskanja mleka, so ugotovile, da je s to metodo mogoče iztisniti še več mleka. Matere, ki si prej niso mogle iztisniti nič ali pa le malo mleka, s to tehniko dosegajo odlične rezultate.

SKRIVNOST JE V PRIJEMU

Ko opazujemo, kako poteka ročno iztiskanje, težko ločimo posamezne  pravilne gibe, saj si sledijo  prehitro. Zato se zdi mnogim materam ročno iztiskanje mleka zahtevno opravilo tudi po tem, ko si postopek ogledajo ali o njem preberejo. Mleko si je mogoče iztisniti na roke tudi z manj učinkovitimi metodami, toda z rednim oz. pogostim iztiskanjem, ki poteka na neustrezen način, si lahko pridelate poškodbe prsnega tkiva, odrgnine in celo opekline.

Priporočano tehniko ročnega iztiskanja je razvila Chele Marmet, ki je morala iz zdravstvenih razlogov mleko iztiskati zelo dolgo. Ugotovila je, da izcejalni refleks pri ročnem iztiskanju ne deluje enako dobro kot pri dojenju, zato je razvila takšno metodo masaže in stimulacije, ki daje omenjenemu refleksu dodaten zagon. Njena tehnika je tako zelo učinkovita, ker temelji na učinkoviti kombinaciji iztiskanja in masaže.

Sledi opis po korakih, tako da se boste tehnike z lahkoto naučili. Seveda pa tudi tu – tako kot pri drugih ročnih spretnostih – velja, da vaja dela mojstra.

PREDNOSTI

 V primerjavi z mehanskimi metodami izčrpavanja odlikuje ročno iztiskanje vrsta prednosti:

- Nekatere mehanske črpalke povzročajo neugodje in niso učinkovite.

- Mnoge matere si mleko rajši iztiskajo ročno, saj se jim zdi to bolj naravno.

- Stik kože s kožo deluje bolj stimulativno kot občutek, ki nam ga daje plastični nastavek, zato se pri ročnem iztiskanju ponavadi izcejalni refleks laže doseže.

- Je praktično.

- Je bolj ekološko kot katerakoli druga metoda.

- Je vedno izvedljivo, saj ponavadi roke nosimo s seboj.

- In kar je najlepše – nič ne stane.

 

image020

 

 

 • celice, v katerih nastaja mleko (alveole)
 • glavni mlečni vod
 • bradavica
 • rob bradavice
 • kolobar (areola)
 • mlečni vodi

 

Slika A

 

KAKO DELUJE DOJKA

 Mleko nastaja v mlečnih celicah (alveolah). Ko so alveole stimulirane, se mleko izloča v sistem vodov (izcejalni refleks).

Nekaj mleka steče po vodih in se nabere v glavnih mlečnih vodih, ki so pod kolobarjem.

IZTISKANJE MLEKA

Copyright 1978, revised 1979, 1981 and 1988, 1998 Chele Marmet, The Lactation Institute, 16430 Ventura Blvd., Suite 303, Encino, CA 91436,http://www.lactationinstitute.org/MANUALEX.html, slike iztiskanja mleka Chele Marmet.

Odvajanje mleka iz glavnih mlečnih vodov

 1. Palec ter kazalec in sredinec položite na dojko, približno 2,5 do 3 cm od roba bradavice.

Slika B

 - Ravnajte se po merah, ki jih navajamo in ki ne označujejo nujno roba vašega kolobarja. Velikost kolobarja je od ženske do ženske zelo različna.

- Blazinica palca mora biti položena nad bradavico v položaju urnega kazalca, ki kaže dvanajsto, blazinici spodnjih prstov naj bosta v položaju urnega kazalca, ki kaže šesto. S prsti oblikujte črko C, kot je prikazano na skici (to je položaj mirovanja).

- Glejte, da bodo prsti v liniji z bradavico.

- Bradavice ne objemajte.

 

image024

Slika C

 

2. Pritisnite naravnost v globino proti prsnemu košu.

 - Prstov ne razpirajte.

- Če imate večje prsi, dojko najprej dvignite in šele nato pritisnite proti prsnemu košu.

 

image028

Slike D, E in F

 

3. Palec zasukajte naprej, kakor da bi dajali prstni odtis. Medtem pritisk s sredinca prenesite na kazalec.

- Končni zasuk. S palcem posnemate valujoče gibanje dojenčkovega jezička. Pritisk prstov na spodnji strani pa nadomešča dojenčkovo nebo. »Molzni gib« t.j. pritisk na končne mlečne vode, ki posnema dojenčkovo sesanje, ne poškoduje občutljivega tkiva dojk.

- Opisani gibi so prikazani na slikah D, E in F.

 

4. Gibe ritmično ponavljajte in mleko bo priteklo.

- Položite, pritisnite, zasukajte; položite, pritisnite, zasukajte

   

desnica                                levica         vrtljaj

Slika G

 

5. Prestavite prijem, da boste dosegli tudi druge mlečne vode. Vsako od dojk obdelajte z obema rokama. Na sliki G so narisani položaji vsake od rok, ki ustrezajo »molži« desne dojke.

- Prsti naj bodo v takšnih položajih, kot je prikazano na sliki G – za orientacijo se ravnajte po položaju urnega kazalca: 12:00 in 6:00, 11:00 in 5:00, 1:00 in 7:00, 3:00 in 9:00.

 

GIBI, KI SE JIH JE TREBA IZOGIBATI

 - Dojk ne stiskajte, saj lahko s tem pridelate modrice (slika H).

- Bradavic in dojk ne raztegujte, saj lahko pride do poškodb tkiva (slika I).

- Ne drsite po dojki, ker to lahko povzroči odrgnine (slika J).

 image036

Slike H, I, J

 

SPODBUJANJE IZCEJALNEGA REFLEKSA

 Kako stimulirati izcejanje mleka?

1. Z masažo celic, ki proizvajajo mleko, in mlečnih vodov.

 

- Začnite na vrhu dojke. Čvrsto pritisnite v globino proti prsnemu košu. Prste premikajte počasi in z majhnimi krožnimi gibi močno pritiskajte na mestu.

- Po nekaj sekundah se s prsti pomaknite na naslednjo točko. Prstov po koži ne vlecite, ampak jih dvignite in prestavite.

- Z opisanimi masažnimi gibi se spiralasto pomikajte proti kolobarju.

- Pritisk in gibi so podobni kot pri pregledovanju dojk.

 

2. Z rahlim, žgečkanju podobnim gladenjem dojk v smeri od prsnega koša proti bradavici.

 - Božajte se v smeri od prsnega koša proti bradavicam – naredite cel krog okoli dojke.

- Tako se boste laže sprostili in spodbudili izcejalni refleks.

 

3. Z nežnim stresanjem dojk, med katerim se nagnite naprej, zato da vam pri izcejanju mleka pomaga tudi sila težnosti (gravitacija).

POSTOPEK

 

Ta postopek naj upoštevajo matere, ki z iztisnjenim mlekom nadomeščajo celoten obrok, in pa tiste, ki želijo zalogo mleka vzpostaviti, povečati ali ohraniti, kadar otroka ne morejo dojiti.

 - Vsako dojko »molzite« toliko časa, dokler se izcejanje ne upočasni.

- Izcejalni refleks stimulirajte na obeh dojkah (masaža, gladenje, stresanje). To lahko počnete na obeh straneh hkrati – traja pičlo minutko.

- Celoten postopek iztiskanja iz obeh dojk in stimulacije izcejalnega refleksa ponovite še dvakrat. Tok mleka pri drugem in tretjem iztiskanju ponavadi hitreje poneha.

 

ČAS

 Kadar si mleko iztiskate zato, ker je otrok iz tega ali onega razloga preskočil polni obrok, naj celoten postopek traja od 20 do 30 minut.

- Iztiskanje mleka iz vsake dojke: 5 do 7 minut.

- Masaža, gladenje in stresanje: približno minuto.

- Iztiskanje mleka iz vsake dojke: 3 do 5 minut.

- Masaža, gladenje in stresanje: približno minuto.

- Iztiskanje mleka iz vsake dojke: 2 do 3 minute.

 

Opomba:

Če je zaloga mleka že vzpostavljena, naj vam navedeni časi rabijo samo za orientacijo. Opazujte tok mleka in dojko zamenjajte, ko se iztekanje upočasni. Če pa mleka priteče malo ali nič, natančno upoštevajte navedene čase. Vsak del postopka lahko po potrebi ponovite.

Telefonsko svetovanje

 • Maja 069 969 856
 • Alenka 04/5741 415

 • Mateja 031/491 148