Sporočilo
 • EU Direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

  Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje avtentikacije, navigacijo in druge funkcije. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da smemo namestiti takšne piškotke na vašo napravo.

  Oglejte si Direktivo o zasebnosti in elektronskih komunikacijah

ZDRAVLJENJE GLIVIČNE OKUŽBE

Vprašanja

Glivično okužbo (kandidiazo ali soor) povzroča Candida albicans. Glivico običajno najdemo v ustih, prebavilih in nožnici, vendar pa se lahko v ustreznih razmerah razširi po vsem telesu, ob ugodnih razmerah pa se lahko pretirano razmnoži in povzroči okužbo. Ugodne razmere so lahko poškodovana koža in vlažno, toplo okolje. Pri doječih materah to pomeni tudi dojke in bradavice.

 

BOLEZENSKI ZNAKI

 • Prvi znak glivične okužbe je ponavadi bolečina. Mnoge matere jo opisujejo kot pekočo ali zbadajočo bolečino bodisi v bradavici, v dojki ali v obeh. Bolečina lahko vznikne med podojem in vztraja tudi po hranjenju. Tudi črpanje mleka je ponavadi boleče.
 • Zaradi okužbe lahko začnejo bradavice srbeti in se luščiti, postanejo pordele ali svetleče, redko pa se na njih in na kolobarjih pojavijo tudi bele pikice. Včasih lahko na bradavici in kolobarju opazimo rdečkast ali rožnat izpuščaj z vodenimi mehurčki.
 • Mati ima lahko obenem tudi nožnično okužbo ali pa jo je imela pred kratkim.
 • Dojenček prav tako lahko kaže znake soora: slina je videti biserasta, v ustih pa lahko opazimo bele lise, ki so videti kot ostanki mleka, toda če jih poskusimo odstraniti, zakrvavijo.
 • Dojenček ima lahko tudi svetlo rdeč plenični izpuščaj, ki se ga z običajnimi sredstvi ne da odpraviti.
 • Dojenček je lahko siten, lahko ga mučijo vetrovi ali pa dojenje doživlja kot neprijetno oziroma boleče. Ko ga pristavimo, kaže nezadovoljstvo, zavrača dojko ali pa pogosto »pada« z dojke.
 • Pomembno je vedeti, da lahko okužba pri materi in dojenčku poteka brez bolezenskih znakov. Lahko se zgodi, da je edino znamenje bolečina.

 

ZDRAVLJENJE

 

Diagnozo mora potrditi zdravnik. Zdravljenje poteka na tri temeljne načine: z zdravili na recept, z zdravili, ki se jih dobi brez recepta, ter z zeliščnimi pripravki in domačim zdravljenjem v povezavi z drugimi načini zdravljenja. Pomembno je, da zdravimo oba – dojenčka  in mamo – tudi če bolezenskih znakov ne kažeta oba.

ZDRAVILA

 

Če so prizadete samo bradavice, vam bo zdravnik predpisal lokalno zdravilo proti glivicam (mazilo ali kremo), s katerim si namažete obolele bradavice. Predpiše naj vam tudi zdravilo za dojenčka, tudi če ta ne kaže bolezenskih znakov.

 

Če so prizadeti tudi mlečni vodi, zdravnik predpiše sistemska protiglivična zdravila. Mnoge matere ugotavljajo, da enojni odmerek še ne zadostuje. Včasih mora zdravljenje trajati tudi do dva tedna.

 

ZELIŠČA IN ALTERNATIVNO ZDRAVLJENJE

 

Raztopina kisa in vode (ena jedilna žlica kisa na 2,5 dl vode) je preprosto in učinkovito zdravilo za glivice, zlasti če ga spremljajo tudi drugi načini zdravljenja. Raztopino po vsakem podoju s čisto vato nanesite na bradavici in kolobarja. Pustite, da se posuši na zraku.

 

Pripravki z mlečno kislinskimi bakterijami (Lactobacile, npr. jogurti ali napitki LCA) vsebujejo koristne bakterije, ki pomagajo omejiti kandido v prebavilih. Najbolje je, da jih uživate še dva tedna po tem, ko bolezenski znaki izginejo.

 

Nekaterim ženskam zelo učinkovito pomagajo še nekateri drugi zeliščni pripravki. Kar zadeva te, vam jih lahko predpiše zdravnik ali usposobljen zeliščar.

 

DOMAČE ZDRAVLJENJE IN UKREPI

 

Vse igrače, dude, cuclje, dele prsne črpalke, prsne školjke, nastavke za bradavice ipd. je treba vsak dan prekuhati. Dude in druge tolažilne predmete iz kavčuka je treba vsak teden zamenjati z novimi. Vsi predmeti, ki se navlažijo ali pridejo v stik z dojenčkovo slino ali materinim mlekom, lahko postanejo gojišče glivic.

 

Prsne blazinice, nedrčke in bombažne plenice perite na 95°C. Učinkovito je tudi belilo (2,5 dl), ki ga dodamo med pranjem, ali kis (2,5 dl), ki ga dodamo pred splakovanjem. Perilo je treba posušiti bodisi v sušilnem stroju ali na soncu. Glivice na oblačilih lahko uničimo z vročim likalnikom.

 

Za brisanje rok lahko uporabljamo papirnate brisače, brisače iz blaga je treba po vsaki uporabi oprati. Zobne krtačke menjajte pogosto.

 

Proti glivicam se morajo zdraviti vsi družinski člani; bodite pozorni na nožnične okužbe, glivične okužbe med prsti ali za nohti in na plenični izpuščaj. Gojišča glivic so lahko tudi na hišnih ljubljenčkih. Širjenje glivic lahko omejimo tudi s spremembo prehrane. Zelo učinkovito je, če omejimo uživanje sladkorja, mlečnih izdelkov, hrane, ki vsebuje kvas, in alkohola. Česen lahko okrepi imunski sistem in pomaga ohraniti glivice pod nadzorom. Zdravljenje doječe matere z antibiotiki poveča nevarnost za nastanek glivičnih okužb, saj antibiotiki uničijo del običajne bakterijske flore in olajšajo razrast gliv.

 

Mleka, ki ga iztisnete, dokler glivična okužba še ni pozdravljena, ne zamrzujete, ker zamrzovanje ne uniči gliv oz.gobic.  Zato se lahko okužba po uživanju takega mleka ponovi. Dokler zdravljenje ni končano, je treba iztisnjeno mleko zavreči.

 

DRUGI VZROKI BOLEČIH BRADAVIC ALI DOJK

 

Kadar odkrivamo vzrok bolečine, moramo vedno najprej preveriti, ali pristavljanje in prisesavanje potekata pravilno. Za boleče bradavice oz. dojke obstajajo še drugi vzroki, ki na videz učinkujejo kot glivična okužba, med drugim npr. kontaktno vnetje kože, herpes, mastitis, ekcem, psoriaza, stik s strupenim bršljanom, lišaj, nepravilna uporaba prsne črpalke, alergije ali poškodbe bradavic. Razmisliti je treba o vseh, zlasti če je bilo zdravljenje glivične okužbe neuspešno.

Telefonsko svetovanje

 • Maja 069 969 856
 • Alenka 04/5741 415

 • Mateja 031/491 148